Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
6 лютого 2018 року 18:14

Презентація результатів дослідження місцевої демократії

6 лютого в Центрі громадського діалогу відбулася презентація результатів дослідження місцевої демократії в рамках проекту „Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні“. Проект реалізовується завдяки спільній ініціативі Асоціації міст України (АМУ), Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад (КС) та Норвезького інституту міських і регіональних досліджень (НІБР) за фінансування МЗС Норвегії.

Секретар міської ради Тетяна Чайка у вітальному слові зазначила, що для міської ради це важливий Проект, адже не один рік орган місцевого самоврядування прагне залучити якомога більше жителів ОТГ до прийняття рішень та управління територією. Яскравим прикладом цього є Клуб громадського діалогу, впровадження громадського бюджету, а також участь активу мікрорайонів у встановленні дитячих майданчиків.

Модератор робочої групи Надія Єременко розповіла присутнім про Проект, його мету та завдання. Звернула увагу на те, що Проект спрямований на підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування.

Директор офісу міжнародних проектів Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад (КС) Еліта Цакуле презентувала результати дослідження місцевої демократії на прикладі норвезьких муніципалітетів. Зазначила, що значну роль відіграє думка жителів, а дослідження з’ясовує сильні і слабкі сторони у взаємодії влади і громади.

Далі соціолог ОперСоц Денис Денисенко представив результати соціологічного дослідження з вивчення громадської та експертної думок щодо діяльності органів місцевого самоврядування і їх взаємодія з громадськістю в Пирятинській ОТГ та Україні. Соціологи провели опитування як серед жителів громади, так і серед депутатів. Питання стосувалися децентралізації, відкритості влади, прозорості, рівня активності жителів.

Як показали дослідження, понад 60 % опитаних поінформовані про реформу з децентралізації. Також більшість вважає, що робота органів місцевого самоврядування стала кращою. Радує показник оцінки довіри до міського голови, міської ради та її депутатів, який становить вище середнього.

Але є й моменти, над якими потрібно ще працювати та розвивати. Наприклад, думка жителів ОТГ, які вважають, що не можуть впливати на процеси прийняття рішень.

Учасники заходу активно обговорювали результати дослідження та шукали шляхи покращення діяльності органів місцевого самоврядування в напрямку місцевої демократії та активного залучення громади до прийняття рішень.

Наступним кроком буде створення робочої групи, яка працюватиме над написанням плану підвищення ефективності діяльності органу місцевого самоврядування за напрямком місцева демократія та взаємодія з громадськістю, який буде представлений на наступному етапі Проекту в квітні.  

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua