Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
30 січня 2018 року 23:11

На Полтавщині є спалах кору, немає дифтерії, а ситуація з грипом контрольована

Нещодавно у Департаменті охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації чотири провідних фахівці говорили про ситуацію з кором, дифтерією і вакцинами в області. Лікар-епідеміолог, в.о. директора ДП „Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України“ Андрій Байбарза сказав, що за минулий рік було зареєстровано 19 випадків захворювань на кір та 15 випадків за січень 2018. Хворіють як діти, так і дорослі. Щоб зупинити хворобу необхідно проводити імунізацію, особливо дітей. Вакцини від кору (КПК – кір, паротит, краснуха) в області є, по 100-200 доз отримали райони.

Випадків захворювання на дифтерію не зафіксовано. Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак. „Цей спалах знову не за горами. Про це говорить уже дуже багато фахівців. Ніхто не може сказати коли, але він колись прийде“, – пояснила головний педіатр області Світлана Писаренко.

Кажуть: усе – через низький рівень імунізації останніми роками.

„За підсумками 2017 року він у нас в області складає 58 відсотків – це недостатньо. Щоб запобігти такій хворобі, як дифтерія, має бути 96 відсотків охоплення щепленням“, – зазначила головний педіатр.

У дорослих ситуація ще гірша – до 35 відсотків. Лікарі лякають: дифтерія страшніша навіть ніж кір. Починається як ангіна. Небезпечна тим, що на мигдаликах утворюється плівка, через що людина задихається.

„Треба проводити своєчасну ревакцинацію. Був період, коли вакцини не було, тому зараз треба з кожним сімейним лікарем скласти свій план, подивитися – щеплений чи ні“, – уточнив директор Департаменту охорони здоров'я області Віктор Лисак.

Повторну вакцинацію дорослим треба проводити кожні 10 років. Медики запевняють: вакцина є. Вона безкоштовна для людей будь-якого віку.

„У світі мільярди людей отримують щеплення і лише на окремих територіях, де розповсюджують інформацію про шкідливість імунізації, виникають спалахи захворювань. У Європі зараз така країна одна — Україна“, - наголосив Андрій Байбарза.

Щодо рівня захворюваності на ГРВІ і грип – зараз ситуація нормальна, звичайна для даного періоду року, перевищення епідеміологічного порогу немає ні в цілому по області, ні на окремих територіях.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua