Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
21 вересня 2017 року 13:54

21 вересня – Різдво Пресвятої Богородиці

Різдвоо Пресвятоої Богороодиці, або Друга Пречииста — релігійне свято християнської церкви на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа, що є одним з дванадесятих свят. У цей день підкреслюється, що Божа Мати є великою праведницею, помічницею і заступницею людей, покровителькою сільського господарства, яка народженням Христа зробила перший крок до вічного спасіння усіх людей.

Згідно із загальноприйнятим переказом, якого однаково дотримуються православні і католики, Діва Марія народилася в будинку Йоакима і Анни, який знаходився в північно-східній частині Єпусалиму. На православному місці побудований монастир Святої Анни, на першому поверсі його є церква на честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, яка була, за переказом, частиною будинку Йоакима і Анни.

Це свято також традиційно вважається і жіночим святом, коли жінку належить вшановувати як продовжувачку роду. Воно, очевидно, успадковує давнє арійське свято Рожениць, коли наші предки висловлювали подяку опікунам нив та врожаю, дідам-ладам.

Жiнки, в яких немає дiтей, справляють обiд i запрошують бiдних – „щоб молилася Богородиця за їхніх дiтей“. Жiнки також замовляють службу в церквi, а пiсля богослужiння запрошують людей до себе на обiд. Подейкують, що молитви до Пресвятої Богородиці майбутніх матерів про здоров’я та щастя дітей, на яких вони чекають, у цей день мають особливу силу.

Різдво Пресвятої Богородиці відзначається як свято справжньої радості. Тому в ці дні не працювали, не постували, а після молитов у храмі збирали веселі застілля.

Також на це свято здавна припадає останній термін заготівлі „чарівного“ зілля. Вважалося, що зібрані між Першою (Успіння Пресвятої Богоролиці – 28 серпня) і Другою Пречистими святами приворотні трави мали особливу властивість привертати хлопця до дівчини (чоловіка до жінки) і навпаки.

З давніх часів також в Різдво Пресвятої Богородиці жінки рано-вранці намагалися піти на водойму. Вважалося, що якщо жінка в цей день вмиється водою до сходу сонця, то краса її збережеться до самої старості. А для міцного здоров’я дітей обливали на порозі водою.

Також в цей день починався цибульний тиждень – господині з грядок прибирали цей овоч. А до Різдва Пресвятої Богородиці господарі намагалися зібрати весь урожай, пасічники в цей час починали готувати бджіл до зимівлі – прибирати вулики.

Під цю пору зазвичай холоднішає, тому до Другої Пречистої годилося повністю викопати бульбу і засіяти землю житом.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua