Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
12 вересня 2017 року 09:02

З’ясовано ймовірні причини спалаху кишкових інфекцій серед учнів Пирятинського ліцею

За ініціативи голів постійних комісій міської ради Василя Войпанюка, Владислава Йощенка та Олексія Хоменка 08 та 11 вересня відбулися засідання зведених комісій Пирятинської міської ради. Обговорювалася ситуація, пов’язана зі спалахом кишкових інфекцій серед дітей, які навчаються у Пирятинському ліцеї.

Депутати заслухали інформацію завідувача інфекційного відділення Пирятинської центральної районної лікарні Алли Криворучко, яка повідомила, що з 06 вересня до лікарні звернулося одинадцятеро учнів молодших класів Пирятинського ліцею з ознаками захворювання на гострі кишкові інфекції. Їм було надано медичну допомогу і станом на 11 вересня всі вони були виписані з лікарні.

Як тільки стало відомо про перших хворих, комісія, до складу якої входили працівники міської ради та фахівці Пирятинського районного управління Держпродспоживслужби України, провели ретельну перевірку харчоблоку, його персоналу, зробили відбір проб для санітарно-мікробіологічного дослідження води, продуктів харчування, готових страв, змиви з одягу, рук, інвентарю, обладнання.

Результати аналізів, з якими ознайомила Людмила Константиненко, показали, що захворювання дітей були викликані різними видами збудників, зокрема, кишковою паличкою. Їх було виявлено в деяких готових стравах та змивах. За висновками фахівців, наймовірнішою причиною спалаху кишкових інфекцій серед учнів ліцею стало порушення персоналом харчоблоку санітарних норм та правил особистої гігієни.

З метою недопущення розповсюдження кишкових інфекцій розпорядженням міського голови призупинено роботу харчоблоку Пирятинського ліцею. На підставі результатів лабораторних досліджень Пирятинське районне управління Держпродспоживслужби України готує припис щодо його закриття та переобладнання. Термін виконання та зміст цього припису буде відомий після погодження Головним управлінням Держпродспоживслужби України в Полтавській області.

Зведені комісії міської ради вирішили визначити пріоритетним напрямком діяльності на наступний рік створення умов для безпечного харчування дітей у навчальних закладах Пирятинської міської об’єднаної територіальної громади. Виконавчому комітету міської ради рекомендували провести обстеження харчоблоків, визначити обсяги ремонтних робіт у розрізі закладів, потреби в новому обладнанні, інвентарі, зробити бюджетні запити на виділення коштів для забезпечення цих потреб.

Крім того, виконавчому комітету рекомендовано розглянути питання щодо введення до штатного розпису Пирятинського ліцею та четвертої школи, де функціонує дві їдальні, додаткових посад кухарів, підсобних працівників та дієтологів. Це питання потребує попереднього вивчення, адже штат працівників харчоблоку Пирятинського ліцею укомплектований відповідно до наказу Міністерства освіти та науки України „Про затвердження Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів“. Більше того, рішенням виконавчого комітету міської ради у Пирятинському ліцеї додатково, понад норму, введено 0,5 ставки кухаря та 0,25 ставки дієтичної медсестри.

Також зведеними комісіями надано рекомендацію раз на квартал направляти до районного управління Держпродспоживслужби України запити щодо проведення позапланових перевірок навчальних закладів.

Персоналу шкільних їдалень та керівникам навчальних закладів поставлено вимогу неухильно дотримуватися вимог санітарного законодавства, ретельно перевіряти наявність повного пакету супровідних документів на продукти харчування, звертати увагу на засоби їх транспортування.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua