Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
26 квітня 2017 року 14:51

Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф

26 квітня 1986 рік…

Василю Цюрику було 34 роки. Він був одружений та мав дворічного сина. Працював кадровим військовим. Навесні 1986 року отримав наказ і поїхав в зону зараження. На питання, чи знав куди їде, відповідає: „Так“ і додає „Страху не було, була цікавість.“ Але, швидше за все, розуміння повного масштабу наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції не було ні в кого.

Нічний потужний вибух у квітні 1986 року, еквівалентний 500 хіросімським бомбам, змінив життя мільйонів людей. За даними Міжнародної програми Всесвітньої організації охорони здоров’я, у ліквідації наслідків катастрофи брали участь 800 тисяч людей. Всього ж від аварії на ЧАЕС постраждало більше 3 мільйонів українців, 90 тисяч було переселено із забруднених територій.   

Нині в Пирятині проживає 389 людей, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Отримана радіація забирає їхнє здоров’я та життя, і з кожним роком ряди ліквідаторів стають все рідшими. Щодня в Полтавській області помирає один ліквідатор.

Ті, хто ще мають сили і бажання, зібралися на захід, приурочений 31-річниці з дня Чорнобильської катастрофи. Зі словами вдячності до ліквідаторів звернулася секретар міської ради Тетяна Чайка. Побажала міцного здоров’я, шани від оточуючих та вручила грамоти.

Голова Пирятинської районної організації „Союз Чорнобиль України“ Валерій Ухань зазначив, що місцева влада в рамках своїх можливостей і повноважень підтримує постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Зокрема, з бюджету міської об’єднаної територіальної громади виділено кошти на пільгове медичне забезпечення, пільгове перевезення у приміському (міському) автотранспорті загального користування та харчування дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах.

Учасники художньої самодіяльності районного будинку культури виконали тематичні композиції. Навіть кремезні чоловіки не могли стримати сліз. Адже побачене і пережите 31 рік тому досі болем бентежить розум та душу.

Після урочистостей учасники заходу вирушили до меморіалу, щоб покладанням квітів вшанувати тих, хто ціною власного життя намагався зупинити радіаційний смерч Чорнобиля.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua