Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
8 квітня 2017 року 21:41

Вербна неділя

Вербна неділя – неділя, припадає за 7 днів до Великодня, цього року це – 9 квітня.Великий Тиждень, який ще називається Страсним, розпочинається Вербною неділею. Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею — з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в’їзду Господа Ісуса в Єрусалим. Однак на слов'янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітіння верб, то пальмові гілки люди замінили вербними, відповідно і назва свята змінилася.

День Вербної неділі нагадує християнам урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті. Урочистий в'їзд Ісуса Христа в Єрусалим описаний в усіх Євангеліях. Цій події всі вони надають особливого значення. Літургія Вербної неділі також згадує як радісні моменти процесії з пальмами, так і про Страсті Господні. Цим церква підкреслює, що тріумф Христа і Його Жертва завжди нерозривно пов'язані.

Цього дня у православних церквах проходять богослужіння та освячують гілочки верби. Згодом матері, купаючи дітей, клали до гарячої води ці гілочки. Вважалось, що така вода змиває хвороби і заліковує рани. Іноді такі гілочки ставили у воду поруч з образами.

Повернувшись із церкви з посвяченою вербою, старші жартівливо і легенько били ними дітлахів, примовляючи: „Не я б’ю, верба б’є, за тиждень — Великдень“.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua