Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
28 березня 2017 року 11:53

Кожен пирятинець має право на безоплатну правову допомогу

З 1 вересня 2016 року в Пирятині розпочало свою роботу Бюро правової допомоги, діяльність якого спрямована на правопросвітництво у територіальній громаді, надання безоплатної первинної та забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, а також забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

З моменту існування до закладу звернулося близько 320 людей за первинною правовою допомогою і близько 60 – за вторинною.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг: забезпечення доступу до правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Таку допомогу має право отримати кожен.

Що стосується безоплатної вторинної правової допомоги, то її, на відміну від первинної, мають право отримувати лише окремі категорії осіб: особи, якщо середньомісячний сукупний дохід їхньої сім'ї нижчий суми прожиткового мінімуму (малозабезпечені); інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї; особи, на яких поширюється дія Закону України „Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту“; особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку; особи, реабілітовані відповідно до законодавства України; ветерани війни; особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань; учасники АТО із відповідним статусом, члени сімей загиблих у разі порушення права на пільги та гарантії їх соціального захисту, передбачені законами.

Безоплатна вторинна правова допомога включає наступні види послуг: захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складання документів процесуального характеру.

Кожен громадянин може скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу в Пирятині, звернувшись до Бюро з понеділка по п’ятницю, з 9.00 до 18.00, за адресою: м. Пирятин, вул. Соборна, 41.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua