Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
17 березня 2017 року 13:21

„Партнерство для розвитку міст“

16 березня в Полтавській обласній державній адміністрації відбувся Форум на тему: „Міжвідомча співпраця у сфері регіонального та місцевого економічного розвитку та демократичного врядування“, співорганізатором якого є українсько-канадський проект міжнародно-технічної допомоги „Партнерство для розвитку міст“ (ПРОМІС). Учасником Форуму був Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь.

Мета заходу – налагодження співпраці та обмін інформацією між центральною виконавчою владою, регіональними та місцевими органами влади для вдосконалення механізмів планування та стимулювання розвитку територіальних громад, що сприятиме економічному росту, підвищенню конкурентоспроможності та якості життя населення у Полтавській області.

До участі у роботі Форуму були запрошені представники громадських організацій, науковці та експерти з економічного розвитку та проектів міжнародно-технічної допомоги, що працюють в Україні. Ділилися досвідом демократичного, відкритого врядування депутати міських рад з Канади.

Алан Шефман – один із 8 депутатів міської ради 320-тисячного міста Вон (Канада). Говорить, що влада має бути доступною для людей. Адже відкрите врядування зумовлює створення системи, яка дозволяє громадянам брати участь у плануванні та прийнятті рішень органами влади та місцевого самоврядування і передбачає, що потреби громадян враховуються відповідно до принципів підзвітності і прозорості.

Також зауважив, що депутати місцевих рад повинні знати економічну ситуацію, що відбувається у бізнес спільноті. „Якщо ви всього цього не знаєте, ви не можете представляти інтереси громади“, – сказав Алан Шефман. Звернув увагу на те, що має бути баланс співпраці з бізнесом та громадою.

Головний експерт Проекту ПРОМІС Ігор Лепьошкін зазначив, що модель відкритого врядування включає три складові: залучення громадян до планування та прийняття рішень, підзвітність влади та надання якісних адміністративних послуг.

Такою моделлю користується Пирятинська міська рада. Про інструменти, які застосовуються, розповів присутнім Олексій Рябоконь. Клуб громадського діалогу, „Оксфордські дебати“, громадські слухання, електронні сервіси, створення Центру надання адміністративних послуг – все це для того, щоб врядування в Пирятинській міській об’єднаній територіальній громаді було демократичним.

Також учасники Форуму порушили тему нових можливостей для залучення професійних кадрів до розвитку територіальних громад, адже це - одна із нагальних проблем.

Підводячи підсумки Форуму, представники Полтавської ОДА, Полтавської обласної ради та Проекту ПРОМІС наголосили, щоб присутні керівники громад зазначені методи і форми демократичного врядування впроваджували у своїх радах з метою зміцнення муніципального сектору в Україні, прискорення економічного розвитку шляхом підвищення спроможності українських міст у сфері демократизації врядування та місцевого економічного розвитку, створення сприятливого середовища для розвитку малого і середнього бізнесу.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua