Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
16 липня 2024 року 07:23

На Полтавщині в цьому році зафіксували 99 випадків кашлюку

Із початку 2024 року на Полтавщині 99 людей захворіли на кашлюк. Тоді як у минулому році в області не зареєстровано жодного випадку цього захворювання. Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповів лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Перцевий.

Минулого тижня в області зафіксували 8 нових випадків кашлюку, що на 4 випадки більше, ніж попереднього тижня.

«Значне перевищення середнього багаторічного показника захворюваності на кашлюк пов’язане з багатьма факторами. Це і недостатня вакцинація населення, міграція людей, контакти з хворими, недотримання правил гігієни, – розповів Олександр Перцевий. – Кашлюк входить до переліку небезпечних хвороб і календара обов’язкових щеплень. Тому цю хворобу краще попередити, отримавши вакцинацію».

За Національним календарем профілактичних щеплень кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, краснухи, паротиту, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту та гемофільної інфекція типу b. Дорослим кожні 10 років необхідно ревакцинуватися від дифтерії та правця. До речі, цього року в Полтавській області не зафіксовано випадків дифтерії і правця.

Щоб запобігти спалахам хвороб і захистити тих людей, яким за віком чи через важкі хвороби не можна вакцинуватися, потрібен колективний імунітет. Для цього 95% дітей мають бути щеплені всім, що належить у їхньому віці, та не менше 80% дорослих повинні вчасно робити бустерні щеплення.

Також усім вагітним варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16-го до 32-го тижнів під час кожної вагітності, незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це захистить дитину в перші місяці життя. Вагітним та їхнім родинам також потрібно робити бустерні щеплення від COVID-19 та сезонну вакцинацію проти грипу.

«Вакцинація – це один із найважливіших методів профілактики інфекційних захворювань, який довів свою ефективність і безпечність. Ми закликаємо всіх батьків своєчасно вакцинувати дітей та консультуватися з медичними працівниками в разі виникнення будь-яких питань. Спільними зусиллями ми можемо забезпечити здорове майбутнє для наших дітей та захистити суспільство від спалахів інфекційних захворювань».

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua