Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
31 травня 2024 року 02:59

На саміті в Стокгольмі обговорили посилення української ППО, оборонну підтримку та підготовку до Саміту миру – Володимир Зеленський

Учасники третього саміту Україна – Північна Європа у Стокгольмі обговорили оборонну співпрацю, військову підтримку, посилення протиповітряної оборони, євроатлантичну інтеграцію нашої держави та підготовку до Саміту миру. Про це сказав Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ.
Глава держави розпочав із новини про те, що сьогодні Україні вдалося повернути з російського полону 75 людей – військових і цивільних.
Президент наголосив, що зараз Росія має можливості для розширення війни й посилення терору проти українських міст і сіл. РФ готує відповідні угруповання поблизу наших кордонів.
«Треба зробити все, щоб знищувати російські бойові літаки так само, як ми вже знищуємо російські бойові кораблі в регіоні Чорного моря. Нам потрібні для цього системи ППО «Петріот», і ми сьогодні говорили про те, як це забезпечити», – сказав Глава держави.
Володимир Зеленський також зазначив, що Україна підписала п’ять безпекових угод із країнами Північної Європи.
Під час саміту також обговорили важливість початку перемовин про вступ України до Євросоюзу вже у червні, підготовку саміту НАТО у Вашингтоні та Глобальний саміт миру. Майже сто держав і міжнародних організацій підтвердили участь у ньому. Водночас Росія шантажує окремих лідерів та намагається блокувати присутність країн на Саміті у Швейцарії.
«Сьогодні ми обговорили, як можемо разом посилити цю нашу миротворчу роботу – Саміт миру, і я дякую за допомогу, за підтримку», – наголосив Президент.
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон також зазначив, що нещодавно оголошена допомога з боку його країни фокусується на спроможностях у сфері ППО. Ідеться, зокрема, про два радіолокаційні літаки, а також артилерійські снаряди та бронеавтомобілі.
Президент Фінляндії Александр Стубб підтвердив, що короткостроковою метою допомоги є надання Україні боєприпасів, техніки й оборонного обладнання для перемоги у війні.
Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала збільшити й прискорити допомогу Україні.
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере нагадав, що його країна спільно з Великою Британією очолює коаліцію військово-морських сил, щоб надати Україні все необхідне для захисту з моря.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua