Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
26 квітня 2024 року 07:36

ІРЦ - допомога дітям з ООП здобувати освіту

З метою реалізації права дітей з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти у громаді працює Пирятинський інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ). Міський голова Андрій Сімонов відвідав заклад, ознайомився з умовами роботи в центрі та поспілкувався із фахівцями, які працюють з дітками. 

Директор Пирятинського ІРЦ Юлія Іваненко розповіла, що за останні п’ять років в Україні кількість дітей з особливими освітніми потребами, які відвідують навчальні заклади, збільшилась понад удвічі. Одне із основних завдань інклюзивного центру - комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дитини. Фахівці центру індивідуально проводять оцінку фізичного і мовленнєвого розвитку, когнітивної й емоційно-вольової сфери та освітньої діяльності дитини. За результатами комплексної оцінки:  

  • визначаються наявність чи відсутність особливих освітніх потреб та у разі їх наявності зазначається категорія; 
  • визначаються напрями, рівень та обсяг підтримки в освітньому процесі; 
  • надаються рекомендації щодо складення, виконання, коригування індивідуальної програми розвитку в частині надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг, змісту, форм та методів навчання відповідно до потенційних можливостей дитини, створення належних умов для навчання, залежно від порушення розвитку осіб з особливими освітніми потребами; 
  • надаються рекомендації щодо надання підтримки в освітньому процесі для дітей, які зазнали психологічної травми. 

Інклюзивно-ресурсний центр забезпечує системний та кваліфікований супровід дитини з особливими освітніми потребами.

У разі встановлення фахівцями центру наявності у дитини особливих освітніх потреб, висновок про комплексну оцінку є підставою для забезпечення інклюзивного навчання (утворення інклюзивної групи чи класу), складення для неї індивідуальної програми розвитку та надання їй психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг згідно з визначеним рівнем підтримки. 

На обліку в Пирятинському ІРЦ перебуває 240 дітей віком до 18 років. 

Також у центрі надаються психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги дітям, які не відвідують освітні заклади. Корекційні заняття проводяться індивідуально. Нині 16 дітей громади отримують такі послуги. З ними працюють практичний психолог, вчитель-логопед та вчитель-дефектолог. Посада реабілітолога наразі вакантна. 

У період воєнного стану послуги ІРЦ також надаються діткам з особливими освітніми потребами, які вимушено змінили своє місце проживання та зараховані в інклюзивні класи (групи) закладів освіти або здобувають освіту з використанням технологій дистанційного навчання і не отримують додаткових психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг за місцем навчання. 

Консультацію фахівців центру можна отримати за адресою: м.Пирятин, вул.Січових Стрільців,77 (колишній садок «Пролісок»). Детальніша інформація щодо послуг ІРЦ – за телефоном 095-733-05-36 (Юлія Іваненко, директор Пирятинського ІРЦ).

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua