Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
1 березня 2024 року 14:00

Про земельні питання

Питання невитребуваних земельних часток (паїв) регулюється Земельним Кодексом України та Законами України „Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)” від 05.06.2003 №899-IV та  „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні” від 10.07.2018 №2498-VIII.

Нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї)  знаходяться в масивах сільськогосподарських земель в межах територіальних громад. У разі, якщо власник чи спадкоємець такої частки або паю не звертається щодо їх витребування, то після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради вони можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки.

У разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку (у разі необхідності формування) за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради на підставі позовної заяви ради до суду та судового рішення передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

Протягом 7-ми років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваної земельної частки (паю), забороняється передача її у приватну власність (крім передачі її власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцям).

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua