Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
10 січня 2024 року 07:39

Навіщо сортувати сміття?

За останні десятиліття суттєво змінився склад сміття: стало багато пластику, поліетилену та синтетичних матеріалів, які розкладаються від 10 до 100 років, при цьому накопичуючись та забруднюючи навколишнє середовище. Людство буквально потопає у відходах. В середньому одна людина за рік викидає до 400 кг сміття. Все це загрожує екологічною та епідеміологічною небезпеками. 

Саме тому все частіше постає питання раціонального управління відходами не лише на державному рівні, а й в громадах. І один із шляхів вирішення проблеми – сортування сміття. Такий підхід дозволяє сотням тонн відходів не потрапити на сміттєзвалища та полігони, а відправляться на переробку.

Пирятинська громада, обираючи шлях захисту довкілля та здоров’я людей, впроваджує європейський досвід та нові підходи до збору й вивезення ТПВ. З травня 2023 року на території Пирятинщини встановлюються контейнери для збору відсортованого сміття: паперу, пластику та скла. Це стало можливим завдяки співробітництву у сфері поводження з ТПВ між Пирятинською, Гребінківською, Чорнухинською та Новооржицькою громадами та участі у проєкі міжнародної технічної допомоги „Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля”, що виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). В рамках співпраці було створено КП «Екосервіс-2022», яке займається збором, досортовуванням, пресуванням та відправкою на переробку вторсировини. 

Лише за кілька місяців роботи підприємство реалізувало близько пів сотні тонн вторсировини. Така кількість відходів не забруднюватиме навколишнє середовище, а буде повторно використана.

Нині контейнери для збору відсортованого сміття встановлено в місті, селах громади, на підприємствах та установах. 

  • Перелік сільських населених пунктів: Кейбалівка, Сасинівка, Нові Мартиновичі, Грабарівка, Давидівка, Олександрівка, Крячківка, Малютинці, Смотрики, Березова Рудка, Вікторія, Теплівка.
  • Перелік місць у Пирятині: вулиця Мікромістечко, Січових Стрільців, Ярмаркова, Соборна, 14, Короленка, Визволення, 14 і 47, Зоряна,2, Європейська, 4а і 4б, Вокзальна, 102, Європейська, 66, 155, 167, Полтавська, 6, Кошового, 15, лікарня, Центр первинної медико-санітарної допомоги, стадіон, ринок, ліцей та ліцей №6, а також підприємства і торгові об’єкти.

Будьмо свідомими та разом робімо нашу громаду чистою!

 

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua