Громада для людей
Створення туристичної привабливості
Підтримка місцевого бізнесу
Відкритість до партнерства
27 вересня 2014 року 19:56

Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь взяв участь у ІХ щорічній Конференції малих міст України

26-27 вересня 2014 року Пирятинський міський голова Олексій Рябоконь взяв участь у ІХ щорічній Конференції малих міст України, тема якої „Роль Асоціацій в проведенні реформи місцевого самоврядування. Представництво та захист інтересів місцевого самоврядування“. Конференцію  організовано за підтримки: Програми Ради Європи „Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні“, Швейцарсько-українського проекту „Підтримка децентралізації в Україні“ DESPRO, Програми розвитку ООН в Україні.

Учасниками заходу представники органів місцевого самоврядування усієї України: міські, селищні та сільські голови; голови районних рад; голови  Асоціації органів місцевого самоврядування України; керівники центральних органів державної влади; Асоціації місцевого самоврядування Болгарії, Молдови та Польщі; лідери провідних громадських організацій, наукових установ та представники міжнародних організацій.

Конференцію відкрив Козирєв Павло Генріхович, голова Асоціації малих міст України, віце-президент Асоціації міст України, міський голова м.Українка, який зазначив, що на сьогодні постає найактуальніше питання реалізації концепції реформи місцевого самоврядування. Впродовж останніх років була тенденція зменшення повноважень органів  місцевого самоврядування, неврахування інтересів територіальних громад та органів місцевого самоврядування при прийнятті рішень державними органами влади.

Метою проведення конференції 2014 є створення  платформи для діалогу всіх Асоціацій органів місцевого самоврядування України щодо формування позиції „Одного голосу“ та підсилення впливу на прийняття рішень центральних органів державної влади з питань місцевого самоврядування.

Щорічна конфренція складалася з трьох панельних дискусій. В  першій панельній дискусіі: „Національний конгрес місцевого самоврядування – один голос. Лобіювання та представлення інтересів місцевого самоврядування“ виконавчий директор Національної асоціації муніципалітетів Республіки Болгарія Гінка Чавдарова поділилася досвідом болгарських асоціацій та принципами співпраці з владою. Друга панельна дискусія стосувалася обговорення питання „Роль та взаємодія асоціацій у реалізації реформи місцевого самоврядування. Внутрішні консультації в Асоціаціях“.

Проте найактуальнішою була третя панельна дискусія: „Шляхи ефективного співробітництва та об’єднання територіальних громад. Зміни до податкового та бюджетного законодавства“. Експертами  в ній були Єфименко Тетяна Іванівна, Президент „Академії фінансового управління“, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор, та Ганущак  Юрій Іванович, експерт Програми Ради Європи „Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні“, експерт швейцарсько-українського проекту „Підтримка децентралізації в Україні“ DESPRO.

Пирятинський міський голова Олексій Петрович Рябоконь та Тростянецький міський голова Бова  Юрій Анатолійович, як представники рад базового рівня, озвучили зауваження та пропозиції, які стосувалися  розподілу повноважень між рівнями місцевого самоврядування (громади, району, регіону), обговорювалися і шляхи ефективного співробітництва та об’єднання територіальних громад, змін до податкового та бюджетного законодавства, які стосуються місцевих бюджетів.

Результатом роботи конференції стало напрацювання ряду пропозицій, які увійшли до текстів звернень та були озвучені на початку другого дня заходу. Основна вимога учасників конференції - надати Національному конгресу місцевого самоврядування право законодавчої ініціативи. Звернення учасників конференції будуть направлені Президенту України та трьом національним асоціаціям органів місцевого самоврядування.

Важливою частиною конференції стала презентація нового проекту „Місцеве самоврядування і верховенство права в Україні“, який направлений на зміцнення та інтеграцію принципів верховенства права в діяльність органів місцевого самоврядування.  Проект реалізуватиме шведська урядова організація „Академія Фольке Бернадотте“ спільно з українськими організаціями - центром Разумкова та Асоціацією малих міст України.

Також в межах конференції пройшов круглий стіл на тему „Використання системи підвищення ефективності управління в органах місцевого самоврядування“.

Мапа сайту

Режим роботи
пн.-чт. 08.00 - 17.15
пт. 08.00 - 16.00
обідня перерва - 12.00 - 13.00
Телефон
+38 (05358) 2-14-70
Телефон/факс
+38 (05358) 2-14-70
Електронна пошта
office@pyryatyn-mrada.gov.ua